Vill du äta din potatis rå, kokt eller kokt och kall?

Potatisen är mycket omtalad och väcker många känslor. Otroligt kul tycker jag. Den går att äta i så många olika former och varianter, rå, kokt, ugnsbakad, friterad m.m.Är potatisen en vän eller ovän?

Det beror på hur du äter den och vad du vill att den ska fylla för funktion i din kropp.

Jag tänkte försöka förklara väldigt kortfattat hur potatis kan ätas i olika skeden och att det kommer att påverka både blodsockret och tarmfloran beroende på om potatisen är rå, kokt eller kokt och kall.

Rå potatis innehåller massor av resistent stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan vandrar vidare till tjocktarmen och blir mat åt din tarmflora.

När du värmer potatisen tex kokar eller ugnssteker den, så ändras strukturen. Den går ifrån att vara mer komplex till att bli enklare. Den får plötsligt en annan funktion i tarmen. Den bryts nu ner av våra egna enzymer och tas upp direkt i tunntarmen. Det är inget fel i sig, men beroende på din livssituation (matvanor och motion) så kan det bli konsekvenser. Är du överviktig och har problem med insulinkänslighet så är inte varm potatis det bästa, mest hälsosamma valet. Blodsockret går upp och har du en vana att också äta andra blodsockerhöjande livsmedel så blir detta destruktivt.

Vi då en av våra mest älskade rätter köttbullar/biffar med lingonsylt kokt potatis och gräddsås samt inlagd gurka. Som i dagens passiva samhälle fungerar mer som en bov. Jag älskar rätten själv och vill absolut inte ta bort den från matlistan, MEN vi kanske ska justera den lite?

Kokt kall potatis är smart mat och väldigt gott, koka potatis med kärlek så den blir så där god och nästan krämig plus att man känner den goda potatis smaken bättre när den har svalnat. Nu har en stor del av stärkelsen återbildats och potatisens funktion kommer till bättre användning. Tillsätter vi en skvätt äppelcidervinäger återbildas ännu mer stärkelse.


Vi tar bort socker-bovarna och äter potatisen kall!

Tänk att du går en sväng i skogen med hunden och plockar på dig några lingon (tar ett paket i frysdisken när du går ett extra varv i affären).


1. Släng ner lingonen i en kastrull, fyller på med lite vatten och låt det försiktigt sjuda. Ringla ner lite gårdshonung, salt och en msk chiafrön. Stäng av värmen och låt stå.

2. Sätt på en kastrull med 2 dl vatten, låt koka upp. Ställ sedan av den och ringla ner gårdshonung, salt och äppelcidervinäger. Skiva en hel gurka med en osthyvel och lägg ner i passade glasburk. Häll på lagen och låt svalna.

3. Koka potatisen och ställ av. Låt kallna.

4. Stek hemrullade köttbullar.

5. Gör en god gräddsås

6. Ångkoka några grönsaker eller skär upp lite isbergssallad, tomat och gurka.

Med några enkla medel har du gått 500 extra steg på dagen. Utvecklat dina matkunskaper och varit snäll mot din kropp. Slipp tillsatt socker och jobbiga blodsockerdalar med smart matlagning.Fakta potatisens innehåll:

Näringsvärde per 100 gram kokt potatis.

Energi: 83 kcal

Kolhydrater: 17,5 g

Fett: 0,1 g

Protein: 1,8 g

C-vitamin: 17 mg

B6: 0,2 mg

Niacin: 1,8 mg

Folat: 20 µg

Kalium: 322 mg

Magnesium: 19 mg

(Källa: Livsmedelsverkets näringsdatabas)

Potatisskal är rikt på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.

2744 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla