Vill du äta din potatis rå, kokt eller kokt och kall?

Potatisen är mycket omtalad och väcker många känslor. Otroligt kul tycker jag. Den går att äta i så många olika former och varianter, rå, kokt, ugnsbakad, friterad m.m.Är potatisen en vän eller ovän?

Det beror på hur du äter den och vad du vill att den ska fylla för funktion i din kropp.

Jag tänkte försöka förklara väldigt kortfattat hur potatis kan ätas i olika skeden och att det kommer att påverka både blodsockret och tarmfloran beroende på om potatisen är rå, kokt eller kokt och kall.

Rå potatis innehåller massor av resistent stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan vandrar vidare till tjocktarmen och blir mat åt din tarmflora.

När du värmer potatisen tex kokar eller ugnssteker den, så ändras strukturen. Den går ifrån att vara mer komplex till att bli enklare. Den får plötsligt en annan funktion i tarmen. Den bryts nu ner av våra egna enzymer och tas upp direkt i tunntarmen. Det är inget fel i sig, men beroende på din livssituation (matvanor och motion) så kan det bli konsekvenser. Är du överviktig och har problem med insulinkänslighet så är inte varm potatis det bästa, mest hälsosamma valet. Blodsockret går upp och har du en vana att också äta andra blodsockerhöjande livsmedel så blir detta destruktivt.

Vi då en av våra mest älskade rätter köttbullar/biffar med lingonsylt kokt potatis och gräddsås samt inlagd gurka. Som i dagens passiva samhälle fungerar mer som en bov. Jag älskar rätten själv och vill absolut inte ta bort den från matlistan, MEN vi kanske ska justera den lite?

Kokt kall potatis är smart mat och väldigt gott, koka potatis med kärlek så den blir så där god och nästan krämig plus att man känner den goda potatis smaken bättre när den har svalnat. Nu har en stor del av stärkelsen återbildats och potatisens funktion kommer till bättre