Resistent stärkelseNär du väl vet vad resistent stärkelse är för något och var det finns i så är det inga problem att vara lite nyttig. Resistent stärkelse är växternas sätt att lagra energi. Det är en form av kolhydrat som inte bryts ner i tunntarmen utan vandrar hela vägen ner till tjocktarmen, och det är viktigt. För där väntar ett gäng bakterier som livnär sig på just detta. Vilket resulterar i att tarmslemhinnan och immuncellerna stärks. Det stimulerar även signalämnen som ger ett stabilare blodsocker. 30 gram om dagen behövs för en optimal tarmflora.


Var hittar du resistent stärkelse då? I våran kära potatis men som kokt och kyld eller som rå! Därför är potatis sallad en väldigt bra men även fantastiskt god rätt att laga. Det är något nästan alla av oss känner igen och har lätt att laga. Man kan göra den på sitt eget vis eller pröva ett kanon gott recept här.


Andra råvaror där du hittar resistent stärkelse

·      Hela korn, fullkorn av mathavre

·      Bruna bönor, kikärtor, svarta bönor

·      Cashewnötter

·      Gröna bananer

·      Linser

·      Svart eller brunt fullkorns ris

·      Rå potatis eller kall kokt potatis
Falafel och kall potatissallad med krisp 4 port

·      6 mellan stora potatisar

·      1 paprika

·      2 dl kikärtor

·      3 dl mathavre

·      1 vitlök

·      1 gul lök

·      2 cm gurkmeja

·      nypa peppar

·      nypa salt

·      olivolja

·      2 nävar mangold/ spenat

·      1 dl sockerärtor

·      1 salladslök

·      1-2 msk äppelcidervinäger


Koka potatisen och låt svalna. Koka mat-havren, låt svalna. Ugns rosta paprika på 175 grader tills den fått färg. Stek lök, vitlök, gurkmeja, svartpeppar och olivolja på svag värme.Mixa mat-havre, kikärtor och den stekta löken med lite salt. Rulla till bollar och stek dem i rikligt med olja. Tips ha rikligt med olja på händerna när du rullar. Tärna potatisen och lägg dem i en stor skål eller vackert uppläggningsfat. Blanda ner mangold, sockerärtor med strimlad paprika och salladslök. Ringla över lite äppelcidervinäger över potatisen så återbildas bildas ännu mera resistent stärkelse.

Servera med krispig falafel.

287 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla