Gör en översikt på det du äter och ta din egen ställning!En sak kan vi nog komma överens om, övervikten klassas som vanlig. Och då är frågan, är detta verkligen bra? Forskare pratar om en kronisk inflammation. Är socker farligt och vad är transfetter? Alla dessa frågor mynnar kanske ut i påståendet om att övervikt kan klassas som vanlig.

En orsak är att vi inte rör på oss så mycket som vårt energiintag ligger på. Men kanske beror det också på vilket energiintag man väljer. Vi kan välja på energi från kolhydrater, fett och protein och varje grundpelare har en stor variation inom dess kategori. Med dagens utbud blir det lätt att äta något som är ”färdigt” och här är det en stor risk finns att det blir väldigt fel. Du kan lätt stoppa i dig härdade fetter, raffinerat mjöl och socker MÅNGA gånger om dagen. Det finns i din frukost, det finns i din lunch, ditt mellanmål och kvällsmat. Kan du ens svara på exakt vad du har stoppat i munnen, eller vet du vad maten gör med din kropp?

Låt mig ge dig ett exempel.

Frukost: 2-4 mackor på raffinerat vetemjöl och tillsatt socker (maltos, fruktos, maltsirap, ris-sirap, glukos m.m.) toppas med bordsmargarin (härdade fetter), ost och skinka (tillsatt socker) eller varför inte det översockrade nöt-smöret.  Till detta kan man dricka en sockrad juice. Här kan vi hamna på 1000- 1500 kcal.

Lunch: Pasta med köttfärssås gjord på blandfärs, 36 % grädde, ketchup med tillsatt socker och mycket salt. Samt att portionen med pasta (raffinerat vetemjöl) som lätt hamnar på ett flertal dl. ca 800-1200 kcal

Fika: 1 Bulle? 1 Bakelse? 1 bit choklad? En blandning på socker, mjöl och fett. 200-800 kcal

Middag: pannbiffar med kokt potatis, brunsås (färdig i påse + 36%grädde) och sockrade lingon. 800-1200 kcal

Kvällssnacks: Apelsin 90 kcal eller macka ca 200 kcal

Här hamnar vi på minst 3000 kcal en vanlig dag, tog du flera bullar eller en extra portion så kan du räkna vidare med snabba steg. Om du inte har ett väldigt aktivt arbeta eller tränar hårt så bildar denna mat fett! Detta är mat som gör att din livskvalité försämras och sjukdomsrisken ökar dramatiskt. En fiberfattig kost med högt socker intag, transfetter och raffinerade mjölsorter är inte det kroppen mår bäst utav.

Nu skriver jag inte detta för att göra dig ledsen utan för att du ska ta ställning och JA du kan självklart ändra din kost, din livsstil och framförallt din syn på mat!

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla