Förebygga välfärdssjukdomar, en sund idé kanske?Dessa är ofta kostrelaterade sjukdomar som behöver redas ut. Det måste finnas en utväg från dessa sjukdomar med tråkiga symptom. Kanske helst slippa bieffekter från läkemedel och enkelt förebygga dessa kostrelaterade sjukdomar så att man får ett liv med energi och ork. Träna och uppleva naturen, och njuta av härliga vänner. Detta låter som ett bättre val och ett smartare val. Tänk att detta är genomförbart med hjälp av kosten. Att goda recept kan hjälpa oss att bli friska är väl helt enkel det bästa alternativet. När man läser forskning om högt kolesterol och diabetes 2 så kan man ändå känna hopp. Kosten är en väldigt bra utväg!

Vad bör vi då undvika för att inte få högt kolesterol? Transfetter, härdade fetter och delvis härdade fetter brukar det stå på innehållsförteckningen på kakor, godis, chips samt snabbmat från diverse leverantörer. Mättade fetter finns det gott om i smör, ost, grädde och korv. Alkohol i stora mängder kan också höja kolesterolet.

Det verkar finnas en ond och god sida i kosten också. Ni har säkert hört talas om det onda och goda kolesterolet. Och tur är väl det! För det goda kolesterolet (HDL) tar med sig det onda kolesterolet (LDL) till levern där överblivet kolesterol bildar galla och bidrar till att smälta maten.

Vad ska vi då äta för att hjälpa kroppen med detta? Svaret verkar alltid komma till fibrer, men också nyttiga fetter som främjar hälsan.

1. Betaglukan som finns i havre och korn bildar en gel i tarmen som binder gallsyra. Gallsyran försvinner sedan ut ur kroppen den naturliga vägen.

2 Nu kan kroppen producera mera gallsyra och det gör den av LDL fetterna (det onda kolesterolet) i blodet, vilket resulterar i att halten av det onda kolesterolet sjunker i blodet. 

Lax och avokado innehåller naturligt nyttiga fetter för koppen. Omega 3 som finns i fet fisk har en positiv inverkan på det onda kolesterolet i blodet.