Att komma i form och må bra!
Att komma i form har nog aldrig varit en lätt match

Men vad som nästan kan vara svårare är att verkligen bestämma sig för att komma i form. Att bestämma sig på riktigt, då detta nästan alltid innebär en förändring. Att se över sina vanor, både de bra och de mindre bra vanorna. Rannsaka sig själv och ta reda på vilket beteende man kan behöva ändra, för att nå sina mål. Ta reda på vilka vanor man kan klara sig utan samt vilka vanor man kan byta ut mot nya, bättre och mer hälsofrämjande vanor.


Sockerfällorna är en uppenbar bov. Något som de flesta redan känner till, men som ändå är så lätt att ta till. Särskilt när energinivån redan sjunkit så till den milda grad att man tappar greppet. Man tappar fattningen och man flyttar fokus från målet som kanske var att komma i form eller tappa vikt, till att bli mätt. Eller snarare tillfredsställd. För känslan av blodsockerdal och sötsuget kommer ofta långt innan den faktiska hungerkänslan. Detta är en känsla som många lär sig förväxla med hungerkänslan.

Vore denna förändring super-enkel för alla skulle problemet inte existera. Men med den stress många lever i idag kan även den mest kunniga vara i behov av vägledning.


Några vanliga exempel på sockerfällor och tips på hur du undviker/byter ut dem:

Läsk. Kort och gott plocka bort det helt. Läsk är något som så måna dricker alldeles för mycket av, utan att veta varför. Läsk är med sin ofantliga sockerhalt inte ens en duglig törstsläckare. Man blir egentligen bara mer törstig, vilket också är meningen. Då dricker vi ju ännu mer. Mitt tips till er som dricker för mycket läsk är att börja med att trappa ner på mängden, samt att om är du törstig ska du dricka vatten istället. Drick tills du verkligen inte är törstig innan du fyller på med läsk. Avstå så ofta som det bara är möjligt. Tids nog kommer också du att komma fram till att läsk inte är gott. Jag förstår om det kan låta konstigt, men pröva och utvärdera själv.


Fikabröd. Det är fantastiskt gott med något sött tilltugg till kaffet efter maten. Det tycker de allra flesta, inklusive jag själv. Här gäller det att vara lite kreativ. Det kryllar ju inte av caféer som serverar nyttigare bakverk och det är oftast inget som finns i varuautomaten vid kaffemaskinen på jobbet heller. Här krävs lite förberedelser. Men hur ska jag kunna veta i god tid innan jag blir sötsugen att jag kommer att bli det, och förbereda mig? De flesta av oss är vanemänniskor och kan gissa sig till, att blev vi akut sötsugna och tog en liten chokladbit till kaffet igår, kommer vi att göra det imorgon också.

  • Fyll en dadel med valnötter och doppa i mörk choklad (smält) förvara dem sedan kallt.Kvällssnacks. Det är lätt att bli sugen på något när man sitter framför tv:n på kvällarna. Det blir jag också. Det jag har märkt är att det oftast spelar förvånansvärt liten roll vad man smaskar på. Att det ofta blir de hälso-bovar som hittas vid snabbköpskassan beror återigen på vår stress, otålighet, samt att det kan vara svårt att bryta gamla vanor.

  • Testa grönsaksstavar med oatly crème fräsch dipp, istället för chips och dipp-mix med gräddfil. Det går alldeles utmärkt att själv smaksätta dippen lite vitlök och sambal olek för hetta och slippa den sockerhalt och andra hälso-bovar du kommer hitta i färdig dipp-mix.

Att dricka en kopp te och äta ett halvt granatäpple är en storfavorit hos oss. Man känner sig fortsatt lätt och smidig, kan gå och lägga sig utan att det spänner i buken, men har ett stillat söt-sug.


Motion är alltid viktigt.

Vi människor är tänkta att röra på oss, så enkelt är det bara. Det har historiskt sätt alltid varit en stor del av vår vardag, var dag, varje dag. Man har under århundradens gång lärt sig undvika onödiga rörelser för att spara energi och inte slita ut kroppen. Vi har tillverkat redskap, maskiner, och andra genvägar som lett till att vi idag inte måste röra oss alls på samma sätt som förr. Det som däremot kvarstår är vårt behov av att röra på oss. Våra kroppar är tänkta att användas, och även om vår kreativitet till en början lett till att vi inte behöver slita ut oss i onödan, har den på senare år lett till att vi blivit onödigt bekväma och aningen lite lata. Gällande våra kroppar, som är tänkta att klara hög belastning under lång tid och användas både för att jaga, samla, fly, och kämpa passar uttrycket ”you don´t use it, you loose it” verkligen in.


Håll igång din kropp. Det mår den bra av, och mår den bra kommer du själv att ha betydligt lättare att göra detsamma.


Att hög-intensiv träning har positiv inverkan på våra hjärnor är något som forskare relativt nyligen har kommit fram till. Men är det så konstigt egentligen? Man blir ju faktiskt piggare, känner sig fräschare och mer snabbtänkt efter ett hög-intensivt träningspass. Varför inte kalla det för vad det verkligen är ”hjärngympa”.

Gör år 2019 till ditt hälso-år, ät god och hälsosam mat, träna, och känn glädje.

61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla