Allsidig kost, vad betyder det?När vi väljer att äta näringstätmat som mangold, rödbeta eller paranötter får vi i oss vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och fibrer som hjälper våra kroppar. Äter vi lite av många olika råvaror som är näringstäta i en portion så säkrar vi vårt eget näringsintag. En ensidig kost har forskare fastställt är negativt för kroppen. Vi måste alltså för optimal kroppsfunktion få i oss en bredd av olika råvaror.

Alla delar är viktigt. Varför? Jo, för att alla har en eller flera positiva funktioner i kroppen bland annat essentiella (livsnödvändiga) aminosyror t.ex. aminosyran Tryptofan kan vi bilda niacin(vitamin B3). D-vitamin som bl.a. hjälper upptaget av kalcium i tarmen, kalcium som behövs för att bygga ben. Precis som att c-vitamin hjälper upptaget av järn därför äter vi lingon blandat med kål och blodpudding. Får vi bara i oss pasta, kokt potatis, mackor, lite isbergssallad, grädde och blandfärs (en fiberfattig sidig kost) så arma tarmfloran ut. En del av tarmen används inte då, vilket resulterar till utebliven produktion av signalämnen, bildning av smörsyra, bildning av enzymer m.m.

De flesta av oss är ute efter att må så bra som möjligt, nyckeln finns här! Ät allsidigt, och då menar jag allsidigt på riktigt. Här kommer en lista på vad du kan äta varje dag för att optimera ditt välbefinnande.

·      En näve blandade nötter, tips: paranötter, valnötter, cashewnötter, hasselnötter

·      Några matskedar frön, tips: pumpakärnor, solrosfrön, chiafrön, physalisfrön

·      Gröt med havregryn el korngryn och t.ex. med frön, nötter, grön banan & blåbär

·      Kycklinggryta med cashewgrädde rivna rotfrukter och svart ris

·      Tacosallad med rivna rotfrukter, selleri, paprika,tomatsalsa,                                     spenatblad, bönsalsa och smetana.

·